logo UE_001
logo IS-2014-2020_001

Proiect „Cale de rulare paralelă cu pista” – cod SMIS 2014+ 125198, proiect cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020

Comunicate

Stiri si noutati

Descriere Proiect „Cale de rulare paralelă cu pista” – cod SMIS 2014+ 125198, proiect cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 - 2020

În data de 20 decembrie 2019 a fost semnat Contractul de finanțare între Ministerul Transporturilor și Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj pentru Proiectul “ Calea de Rulare paralelă cu pista”.

Proiectul „Cale de rulare paralelă cu pista” – cod SMIS 2014+ 125198, este cofinanțat din Fondul European pentru Dezvoltare Regională prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014 – 2020.
Perioada de implementare a Proiectului este de 43 luni, respectiv între data 01.11.2017 și 31.05.2021 la care se adaugă, dacă este cazul, și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de Finanțare, conform regulilor de eligibilitate a cheltuielilor.
Valoarea totală a Contractului de Finanțare este de 73.000.651,05 lei, iar Autoritatea de Management POIM și Organismul Intermediar Transport acordă o finanțare nerambursabilă în sumă maximă de 27.930.126,98. lei
În condițiile evoluției traficului aerian înregistrat în ultima perioadă de timp pe AIAIC, prin construcția acestei noi căi de rulare, AIAIC va putea asigura infrastructura pentru un număr mai mare de aeronave. Prin investiția propusă, construirea unei căi de rulare, în acord cu obiectivele de protecție a mediului, proiectul va contribui la obiectivele de creștere a accesibilității și mobilității regionale, prin asigurarea infrastructurii necesare deservirii operațiunilor la sol în condiții de siguranță și într-un timp redus, asigurând posibilități de creștere a numărului de frecvențe de operare sau de introducere de noi destinații de călătorie spre alte regiuni din țară sau din afara țării pentru pasagerii din aria de captare a Aeroportului Internațional Avram Iancu Cluj.

Se preconizează că proiectul va contribui la creșterea gradului de securitate și siguranță al pasagerilor care utilizează transportul aerian și al aeronavelor care operează pe Aeroportul Internațional Avram Iancu Cluj, fapt ce asigură creșterea nivelului de încredere al operatorilor aerieni în ceea ce privește operarea în condiții de securitate și siguranță pe aeroportul clujean. Prin aceasta se va asigura menținerea trendului de creștere a traficului aerian pe aeroportul clujean, confirmând astfel încrederea pe care atât operatorii aerieni cât și pasagerii o au în serviciile oferite de aeroport. Execuția lucrărilor de construcții a noii căi de rulare paralelă cu pista la Aeroportul International Avram Iancu Cluj, generează pe plan local și regional un impact socio-economic deosebit de important, prin asigurarea unei fluidizari optime a traficului aerian regional și prin îmbunătățirea condițiilor de transport aerian de pasageri și cargo, fapt care va susține traficul aerian atât de pasageri cât și cel de marfă înregistrat în ultima perioadă pe aeroport.
Realizarea obiectivului de investiții va avea un impact social și economic semnificativ în regiunea de nord-vest a României, generând beneficii economice pentru întreaga regiune (respectiv, pentru o raza de 170 km din jurul orașului, unde locuiesc aproximativ 3 milioane de potențiali pasageri, a căror deservire reprezintă o preocupare fundamentala pentru aeroportul clujean).

Noua Cale de rulare va determina o fluidizare a mișcărilor aeronavelor la sol și a echipamentelor de handling, ceea ce va conduce la optimizarea timpilor pentru efectuare a operațiunilor de la sol în condiții de siguranță și securitate crescute, asigurând-se, de asemenea, cadrul optim pentru susținerea traficului de pasageri înregistrat în ultima perioada pe aeroport. Aceast trafic de pasageri implică creșterea numărului de mișcări de aeronave și al echipamentelor care deservesc la sol aceste aeronave. Fluidizarea operațiunilor de la sol va conduce și la reducerea timpilor pentru operațiunile de handling.

„Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod obligatoriu poziţia oficială a Uniunii Europene sau a Guvernului României”