Ghidul călătorului

EN

Prezenţa la aeroport

Prezenţa dumneavoastră în aeroport pentru check-in trebuie să fie cu 3 ore înainte de un zbor.

Aveţi nevoie de acest timp pentru a parcurge toate formalităţile necesare pentru călătoria dumneavoastră (înregistrarea pasagerilor şi a bagajelor, controlul de securitate, controlul vamal etc). Rezervaţi timp pentru toate acestea: este în interesul dumneavoastră să aveţi o călătorie lipsită de griji!
Informaţii în aeroport

Imediat ce ajungeţi în aeroport, informaţi-vă cu privire la zborul dumneavoastră. Este posibil să apară informaţii de ultimă oră. Vă puteţi adresa personalului de la ghișeele de check-in pentru lămurirea neclarităţilor. 

Consultați tabela cu informații asupra zborurilor şi urmăriţi monitoarele de informare dispuse pe întreg fluxul de pasageri. Acordati atenţie tuturor anunţurilor difuzate prin sistemul de sonorizare al aeroportului, precum şi tuturor informaţiilor afişate

Formalităţile de check-in

Inregistrarea (formalităţile check-in) se efectuează la ghişeul rezervat pentru zborul cu care urmează să călătoriti. Formalităţile constau în înregistrarea bagajelor dumneavoastră şi în atribuirea unui loc la bordul avionului. Pe tabelele de afişaj găsiţi informaţiile despre zborul dumneavoastră.

Timpul limită de check-in poate varia în funcție de compania aeriană, astfel dumneavoastră trebuie să vă asigurați că veți îndeplini condițiile de călătorie.

Prezenţa dumneavoastră în aeroport pentru check-in trebuie să fie cu 3 ore înainte de un zbor.

Pasagerii care nu se prezintă la timp pentru formalităţile de check-in îşi pot pierde dreptul de a călătorii pentru zborul programat.

Pentru informații suplimentare vă rugăm să vă asiguraţi de condiţiile de operare ale companiei cu care dumneavoastră călătoriţi.

Responsabilităţile pasagerilor

Pentru că ne dorim ca toate etapele voaiajului dumneavoastră să fie parcuse în armonie, este bine să vă asiguraţi că aveţi toate actele necesare călătoriei. Pentru înregistrarea ca pasager (check-in), este necesar să prezentaţi un act de identitate valid, CI sau pașaport (după caz) şi biletul de călătorie (rezervarea). Având în vedere contextul pandemiei COVID-19 ți restricțiile de călătorie impuse de anumite state, vă rugăm să păstrați legătura cu compania aeriană cu care călătoriți. Pentru informații privind condițiile de călătorie în anumite state, puteți accesa și link-ul https://www.mae.ro/travel-conditions  unde selectați țara de interes pentru dumneavoastră. 

În această etapă trebuie să prezentaţi bagajul/bagajele de cală pentru a fi cântărite precum și bagajul de mână pentru a fi verificat dacă se încadrează în limitele de greutate și de dimensiuni cerute de către companie.

Controlul de securitate

Toate persoanele care urmează să călătorească, precum şi bagajele acestora, se supun controlului de securitate înainte de îmbarcare, în scopul de a se preveni introducerea la bordul aeronavelor a armelor, explozibililor sau a altor dipozitive, precum şi a obiectelor periculoase care pot fi folosite pentru comiterea unui act de intervenţie ilicită.

Pentru mai multe informații legate de controlul de securitate, vă rugăm să accesați site-ul următor: https://www.sri.ro/securitatea-aviatiei-civile

Controlul vamal

Pentru orice informații despre formalitățile vamale de îndeplinit la intrarea sau ieşirea din ţară accesaţi www.customs.ro sau contactați Biroul Vamal din cadrul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj​ la numărul de telefon: 0264 307 578.

Controlul documentelor

Această etapă presupune verificarea actelor necesare trecerii frontierei de stat şi se aplică pentru toate zborurile internaţionale. La controlul Poliţiei de Frontieră trebuie să aveţi pregătite actele de identitate, tichetul de îmbarcare primit de la compania aeriană şi eventuale împuterniciri / caziere / vize / etc.

Dacă însoţiţi un minor vă rugăm să vă asiguraţi că sunteţi informaţi în legătură cu termenii şi condiţiile necesare pentru călătoria dumneavoastră de la compania aeriană sau de la Poliţia de Frontieră.

Pentru orice alte informații despre formalitățile privind controlul documentelor la intrarea sau ieşirea din ţară, contactați Biroul Poliţiei de Frontieră din cadrul Aeroportului Internațional „Avram Iancu” Cluj​ la numărul de telefon: 0264 307 530.

Înainte de îmbarcarea în aeronavă

Pentru articolele cumpărate în zona de tranzit de pe aeroport, trebuie fie să păstraţi chitanţa sau factura care se va prezenta la controlul de securitate în cazul în care aveţi un zbor ulterior de pe un alt aeroport. Dacă aceste mărfuri sunt vândute în ambalaje speciale şi sigilate, nu le deschideţi până la destinaţia finală sau înainte de controlul de securitate, efectuat pe ultimul aeroport de transfer.

Acordaţi atenţie tuturor anunţurilor difuzate prin sistemul de sonorizare al aeroportului, precum şi tuturor informaţiilor afişate în zona de îmbarcare.

Alte aspecte ale călătoriei

Trebuie să vă supuneți tuturor legilor, regulilor, și cerințelor din țările în/din care călătoriți, precum și Termenilor și Condițiilor de Transport ale companiei cu care veți zbura.

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj​ vine în sprijinul dumneavoastă cu toate informaţiile necesare şi cu datele de contact pentru instituţiile în masură să vă informeze concret însă nu se face responsabil în nici un fel de obţinerea documentelor necesare călătoriei sau de respectarea legilor, regulilor, cerinţelor sau instrucţiunilor companiei cu care călătoriţi.