Expoziții organizate

EN

Expoziții tematice

Până în prezent, la aeroportul clujean s-au desfășurat, o serie de expoziții tematice:

Zborul și copilăria

Un prim eveniment din seria manifestărilor artistice pe care aeroportul clujean și-a propus să le organizeze în colaborare cu școlile și cu tinerii artiști din județ; a cuprins lucrări în acuarelă, desene și aeromodele ale unor elevi talentați de la Liceul Teoretic “Nicolae Bălcescu” și de la Palatul Copiilor.

Vine Moș Crăciun

Vine Moș Crăciun – expoziţie organizată pe parcursul lunii decembrie, cuprinzând aproximativ 200 de lucrări în acuarelă şi desene ale elevilor claselor I – VIII de la Şcoala Internaţională Cluj şi Şcoala “Ion Creangă” Cluj-Napoca.

 

Salonul icoanei ardelene

Salonul icoanei ardelene – expoziție desfășurată în perioada Sărbătorilor de iarnă la aeroport. Peste 30 de icoane pe sticlă și lemn au fost puse la dispoziția noastră de către Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea culturii Tradiționale Cluj.

Aripi de zăpadă

Aripi de zăpadă – expoziție lansată la sfârșitul lunii ianuarie 2012, cuprinzând lucrări în acuarelă și desene ale elevilor claselor I-VIII de la mai multe școli clujene: Școala Elf Cluj-Napoca, Școala cu clasele I-VIII Cara, Școala cu clasele I-VIII Cojocna, Școala cu clasele I-VIII Răscruci, Liceul creștin „Pro Deus” Cluj-Napoca, Școala cu clasele I-VIII „Liviu Rebreanu” Cluj-Napoca.

Satul tradițional transilvănean

Expoziția a reprezentat un proiect realizat în colaborare cu Muzeul Etnografic al Transilvaniei, incluzând imagini din arhiva de negative a muzeului, datând din anii ’20 – ’30.

Expoziție dedicată Mărțișorului

Expoziție dedicată Mărțișorului la Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj – cuprinzând aproximativ 200 de desene, lucrări în acuarelă și colaje în culori vii, cu tematica specifică anotimpului de primăvară, realizată de elevi ai Colegiului Național George Coșbuc din Cluj-Napoca, ai Școlii Internaționale Cluj și ai Școlii cu clasele I-VIII Cojocna.

Expoziţie ArtImage Cluj-Napoca -"DESTINAŢII PRIN OBIECTIV"

n perioada 24 aprilie – 20 mai 2013  expoziţia de lucrări “Destinaţii prin obiectiv” a îmbinat atât o  colecţie deosebită de  imagini şi fotografii cu destinaţii disponibile de pe  Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj cât și locaţii deosebite din întreaga lume şi fotografii artistice. 

Vernisajul a fost realizat în spaţiul dintre terminale, parter şi etaj, din incinta aeroportului, în colaborare cu Asociaţia ArtImage Cluj-Napoca, care promovează imaginea comunităţii locale la nivel naţional şi internaţional, iar prin intermediul acesteia Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj  a demonstrat susţinerea și interesul acordat pentru activitatea cultural artistică şi de educaţie vizuală.

Expoziţie: "Le voyage fantastique"

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu“ Cluj a găzduit în corpul de legătură parter expoziția   “Le voyage fantastique” ,  realizată de de  Roşca Axenia Anamaria în calitate de reprezentant  al  Institutului  Francez  din Cluj-Napoca. Expoziția a fost inaugurată 24 iulie 2014, și a reprezentat ansamblu ambiental care  a combinat diferite medii ale artelor vizuale.

 

Venirea lui Moș Crăciun la aeroport, prin ochi de copil

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a găzduit în corpul de legătură, etajul 1, o expoziţie de desene care vă poartă în povestea magică a sărbătorilor. Expoziţia a fost disponibilă în perioada 06.12.2014-15.01.2015 şi cuprinde aproximativ 130 de lucrări inedite care descriu prin culori „Venirea lui Moş Craciun la aeroport”. Desenele au fost realizate de către elevii claselor I-VIII de la Şcoala Gimnazială Baciu, Şcoala Iuliu Haţeganu, Palatul Copiilor şi Transylvania College

Expoziții aniversare

Pagini din istoria aviației român

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj a aniversat în anul 2012, 80 de ani de la înfiinţarea sa. Cu această ocazie, în perioada 2 aprilie – 6 mai 2012, au fost organizate două expoziţii tematice:

Pagini din istoria aviației române – expoziție organizată în colaborare cu Muzeul Național al Aviației Române și care a inclus montaje de fotografii și documente, exponate originale tridimensionale, precum și obiecte vechi aparținând aeroportului clujean.   

EXPOZITIA - o zi, un bilet de avion, multe călătorii!

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj​: o zi, un bilet de avion, multe călătorii! – expoziția a îmbinat o colecție impresionantă de fotografii, realizate de profesioniștii de la Romanian Spotters, cu machetele de aeronave construite de membrii echipei Transylvania Model Army

Expoziție: Inaugurare pista de decolare-aterizare

A debutat în data de 26 octombrie 2013, odată cu inaugurarea Pistei de Decolare- Aterizare şi este disponibilă în permanenţă pentru publicul larg. 

Această expoziţie prezintă în imagini procesul de construire a Pistei de Decolare/Aterizare, Etapa I, 2100m şi îmbină o colecţie impresionantă de fotografii din arhiva aeroportului, realizând o deosebită expunere privind evoluţia aeroportului.

EXPOZITIE DEDICATĂ „ZILEI INTERNAŢIONALE A AVIAȚIEI CIVILE” CU TEMA „ISTORIA AERONAUTICII DIN TRANSILVANIA”

Pe data de 7 decembrie 2015, cu prilejul „Zilei Internaţionale a Aviației Civile”, a avut loc vernisajul expoziției de fotografie și machete cu tema „ISTORIA AERONAUTICII DIN TRANSILVANIA”. Expoziția este realizată de către Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj în colaborare cu Asociația Română pentru Propagandă și Istoria Aeronauticii Cluj.

Expoziția reunește aproximativ 400 de fotografii și 26 de machete ale aeronavelor și reprezintă o adevărată lecție de istorie în ceea ce privește evoluția aviației pe plan național, cu priorități mondiale, de la Conrad Haas, Traian Vuia, Herman Oberth până la Dorin Prunariu.

Expoziția a putut fi vizitată în perioada 7 decembrie 2015- 03 mai 2016, în corpul de legătură dintre cele două terminale de pasageri ale aeroportului.

 

Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA)

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj a găzduit în corpul de legătură parter, expoziţia din cadrul Bienalei de Arhitectură Transilvania. Bienala de Arhitectură Transilvania (BATRA) este cel mai important eveniment profesional al ”breslei” arhitecţilor. Ea este concepută ca un şir de evenimente menite să  recunoască, să recompenseze şi să promoveze excelenţa în arhitectură, să animeze colocviul pe tema arhitecturii în cadrul breslei şi al societăţii şi nu în ultimul rând să formeze publicul în spiritul valorilor arhitecturii.

Tema expoziţiei ”Generare/Regenerare” caracterizează un proces de tranziţie între mai multe dimensiuni ale practicii arhitecturale, ce marchează o transformare esenţială a rolului arhitectului. Relaţia directă dintre arhitect şi client, ca şi relaţia dintre arhitect şi o comunitate mediată de un reprezentant care propune un proiect pentru aceasta, suferă un proces de transformare la capătul căreia arhitectul începe să lucreze alături de comunitate.

”Generare/Regenerare”  înseamnă totodată depăşirea noţiunii de „context” în sensul ei static şi circumstanţial, pentru a surprinde mişcările neregulate, modalităţile fizice de reacţie şi manifestare, pluralităţile pe care diferite entităţi, instituţii şi locuitori le descriu într-un cadru specific de locuire. “Arhitectura devine o acţiune tangibilă şi participativă ce conturează spaţiul unor dispoziţii de locuire determinate prin angajamentul actorilor implicaţi şi interacţiune subiectivă.” Sabin Borş.

Scopul expoziţiei este de a reflecta cât mai corect activitatea membrilor filialelor participante, de a promova cele mai reuşite exemple de practică profesională şi de a forma o atitudine critică faţă de arhitectura recentă. Nominalizările şi premiile sunt acordate de către un juriu format din arhitecţi consacraţi din ţară şi străinătate.

Expoziția Aviația Română Contemporană

Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj vă invită să vizitați, în perioada 17.07-10.09.2015, expoziția de fotografie „Aviația Română Contemporană”, deschisă în spațiul dintre cele două terminale de pasageri. Ea reunește 526 de imagini, extrem de spectaculoase, oferite de Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj-Napoca, Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii Cluj, Statul Major al Forțelor Aeriene Române și a Bazei 71 Aeriene Câmpia Turzii, Inspectoratul General de Aviație a M.A.I., Aeroclubul României, IAR Brașov, Airbus Helicopters Brasov, Aeroportul Internațional „Mihail Kogălniceanu” Constanța, Transilvania Spotters.

Veți avea prilejul să vedeți avioane de lupte, sportive, elicoptere, planoare și parașutiști, atât în evoluții individuale, cât și în formație, misiuni utilitare, de salvare, de stingere a incendiilor.

Câteva dintre imaginile prezentate au luat premii internaționale sau au fost selectate pentru colecția de aviație a National Geographic channel.

EXPOZIȚIE DEDICATĂ ZILEI INTERNAȚIONALE CIVILE ROMÂNE CU TEMA: “ISTORIA INDUSTRIEI AERONAUTICE DIN ROMÂNIA. PRIORITĂŢI ROMÂNEŞTI ÎN AVIAŢIA MONDIALĂ”

Aeroportul Internaţional „Avram Iancu” Cluj şi Asociaţia Română pentru Propagandă şi Istoria Aeronauticii Cluj au organizat în data de 07 decembrie 2016, vernisajul expoziţiei de fotografie și machete cu tema: “ISTORIA INDUSTRIEI AERONAUTICE DIN ROMÂNIA. PRIORITĂŢI ROMÂNEŞTI ÎN AVIAŢIA MONDIALĂ”, în corpul de legătură dintre cele două terminale de pasageri ale aeroportului.

Expoziţia reuneşte fotografii şi machete ale aeronavelor din perioada 1529-2016, dintre care amintim: Traian Vuia, Aurel Vlaicu, Henri Coandă, Hermann Oberth, ASTRA Arad, S.E.T. București, ICAR București, CIL Reghin, IAR Brașov, ROMAERO Băneasa, UA Craiova, AEROSTAR Bacău, Airbus Helicopters România, Aeroportul Internaţional Cluj – machete de avioane, rachete, elicoptere, planoare, planor IS 29 și replica la scara 1/1 a avionului VLAICU II.

Vernisajul acestei expoziţii este organizat cu prilejul „Zilei Internaţionale a Aviației Civile” sărbătorită în fiecare an la data de 07 decembrie, context în care se va evoca sincronismul aeronauticii româneşti cu cea mondială.