Proiecte în derulare

EN

Studii pentru dezvoltare transport intermodal

Comisia Europeană a aprobat în data de 22.11.2012 decizia privind acordarea de asistenţă financiară din partea Uniunii pentru proiecte de interes comun “Studii pentru dezvoltarea infrastructurii de transport intermodal pentru pasageri şi marfă la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj” – 2011-RO-91018 – S – în domeniul reţelelor transeuropene de transport (TEN-T).


Obiectivul general al acestei acțiuni, care vizează transportul intermodal pentru pasageri și marfă prin intermediul unei conexiuni între sistemele de transport aerian și feroviar și al unei conexiuni de același tip pentru marfă, este de a promova intermodalitatea prin dezvoltarea unui sistem echilibrat de moduri de transport bazat pe avantajele competitive ale fiecărui mod de transport – feroviar, aerian, terestru sau maritim –  și de a contribui la dezvoltarea sustenabilă în principal prin reducerea la minimum a efectelor adverse ale transporturilor asupra mediului și prin sporirea gradului de siguranță al transporturilor.


Obiectivul concret al acțiunii este elaborarea unui set de studii necesare pentru proiectarea unui sistem de transport intermodal la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj în vederea asigurării interconectării transportului aerian de pasageri și marfă cu rețeaua de cale ferată. Prin înființarea unui terminal intermodal, beneficiarul intenționează să realizeze o conexiune între terminalul de transport aerian pentru pasageri și marfă și calea ferată, care se află la o distanță de aproximativ 4 km. Soluția optimă din punct de vedere al traseului și al lungimii de cale ferată se va stabili prin realizarea studiilor propuse.


Realizarea studiilor se va face în perioada 1 ianuarie 2013 – 30 noiembrie 2014, iar asistența financiară din partea Uniunii Europene pentru acest proiect este în proporție de 50%, respectiv de maximum 1 milion de Euro.

Pista de decolare-aterizare de 3500m Etapa I şi suprafeţe de mişcare aferente

Vor continua lucrările de construcţii pentru finalizarea etapei I, de 2.100 m, a pistei de decolare-aterizare de 3.500 m la Aeroportul Internaţional Avram Iancu Cluj R.A.; în acest sens se vor avea în vedere urmărirea lucrărilor, analiza problemelor tehnice şi întocmirea documentelor necesare pentru clarificarea modificărilor apărute pe parcursul execuţiei, a suplimentărilor şi a renunţărilor la această investiţie.