Obiective turistice citadine

EN

Piaţa Unirii – emblematică pentru imaginea orașului
Clădirile baroce, gotice, renascentiste sau neoclasice se îmbină armonios pentru a delimita ceea ce numim Piața Unirii. Această piață reunește mai multe obiective turistice importante ale orașului: Biserica Sf. Mihail impozant edificiu gotic din sec. XIV – XV, Palatul Banffy, Statuia ecvestră a lui Matei Corvin, Ruinele romane, Hotelul Continental și palatele care flanchează piața. Casa Hintz, situată pe latura nordică a pieței este prima și cea mai longevivă farmacie a Clujului (1573-1949) iar în prezent găzduiește Muzeul farmaciei. Piața Unirii a trecut printr-un amplu proiect de modernizare în ultimii ani, iar acum găzduiește numeroase evenimente în aer liber pe toată perioada anului.

Piața Avram Iancu – piața simbol a românismului

Piaţa Avram Iancu este gazda Catedralei Ortodoxe Mitropolitane. Tot aici, „de la înălțime”, veghează asupra Clujului liderul Revoluţiei de la 1848, Avram Iancu. În centrul pieței este amplasată o fântână arteziană multicoloră, iar vizavi de piață sunt localizate Teatrul Național și Opera.

Piața Muzeului – vechea piață a cetăţii Clujului medieval

Zona pietonală din Piaţa Muzeului adăposteşte numeroase clădiri care recreează atmosfera Clujului de altădată. Aici găsim Obeliscul Karolina, Biserica Franciscană, Muzeul de Istorie al Transilvaniei etc. Piața Muzeului a fost modernizată recent și s-a transformat dintr-o piață medievală cu puternice valențe istorice într-un spațiu de întâlnire și relaxare pentru toți aceia care își doresc să ia pulsul orașului în care trăiesc.

Casa Matei – locul de naștere al regelui Matia
Piesă importantă a centrului istoric al orașului, fostul han al lui Iacob Mehffi este considerat, conform tradiției istorice, locul de naștere al regelui Ungariei, Matei Corvin (1443 – 1490).

Palatul Banffy – cel mai reprezentativ monument baroc din Transilvania

Fosta resedință a guvernatorului Transilvaniei a fost ridicată la inițiativa contelui Banffy Gyorgy, la sfârșitul secolului al XVIII-lea. Palatul Bánffy este un important edificiu baroc din Clujul secolului XVIII (Piaţa Unirii nr.30), conține și elemente de rococo și este opera arhitectului german Johann Eberhard Blaumann. Construit între 1774 şi 1785 pe laturile unei curţi rectangulare este considerat a fi cea mai reprezentativă clădire în stilul baroc din Transilvania. Frontispiciul rococo are blazonul familiei Banffy şi statui ale unor personaje din mitologia romană: Marte, Apollo, Diana, Perseu, Minerva şi Hercule. Palatul a găzduit ca oaspeţi pe împăraţii Francisc I şi Franz Josef. Începând cu 1951, palatul adăposteşte Muzeul de Artă din Cluj, cu un valoros patrimoniu de pictură, grafică şi artă decorativă.

Turnul (Bastionul) Croitorilor – vechiul bastion de apărare al Cetății Clujului

Turnul Croitorilor, construit în secolul al XV-lea, este excelent conservat, fiind un obiectiv turistic important al Clujului. Rolul său inițial a fost acela de a proteja colțul sud-estic al celei de a doua incinte medievale. În prezent, turnul a fost restaurat și găzduiește numeroase expoziții și vernisaje ale artiștilor clujeni și nu numai.

Biserica Sf. Mihail

Biserica Romano-Catolică Sfântul Mihail este unul dintre cele mai reprezentative monumente ale arhitecturii gotice din Transilvania. Edificiul a fost ridicat în Piaţa Centrală din Cluj şi se numără printre monumentele emblematice ale oraşului. Biserica este înscrisă pe lista monumentelor istorice din judeţul Cluj și putem afirma că este unul dintre cele mai impozante edificii gotice din România, cu 70 de metri lungime şi o înălţime maximă de 80 de metri.

Construcția s-a desfășurat pentru început în două faze: prima a început în anul 1316 și a fost finalizată în 1390 (când a fost finalizat și altarul), urmată de o a doua fază între 1410-1487. Ulterior au mai fost proiectate două turnuri pentru fațada principală, dar nu a fost ridicat decât cel de nord-vest între 1511-1543. În 1837 s-a început ridicarea actualului turn cu ceas, în stilul neo-gotic, de pe fațada de nord, acesta fiind terminat în 1860. Turnul a rămas și astăzi ca cel mai înalt turn de biserică din România.

De-a lungul vremii, edificiul a fost martor la diverse momente importante: aici a fost botezat Matei Corvin (1443-1490), și tot aici au fost investiți ca principi ai Transilvaniei Gabriel Bethlen, Sigismund Rákoczi, Sigismund Báthory și Gabriel Báthory.

Biserica Calvaria

Fortificația și Biserica Romano-Catolică „Calvaria” datează din secolul al X-lea. În secolul al XI-lea aici a fost ridicat un convent benedictin, distrus de invazia tatară din 1241. Biserica în forma ei actuală a fost construită între 1470 și 1508 și renovată în secolul al XIX-lea.

Biserica Calvaria, cu hramul Sf. Maria, este cel mai vechi monument istoric şi de arhitectură păstrat în fostul sat Cluj-Mănăştur, din apropierea Clujului. Din vechile construcţii se mai păstrează doar corul bisericii, prevăzut cu o navă mai simplă, construită în secolul al XIX-lea pe vechile fundaţii. Biserica este înconjurată de un val înalt de pământ, urmă a fortificaţiilor elipsoidale din evul mediu, când întregul areal dispunea de şanţuri de apărare spre sud, est şi vest, spre nord existând o pantă naturală abruptă

Catedrala Ortodoxă

Catedrala Ortodoxă din Cluj a fost ridicată în perioada anilor 1920-1930, imediat după unirea Transilvaniei cu România. Este unul din principalele edificii religioase din municipiul Cluj. Poartă hramul “Adormirea Maicii Domnului”. În anul 1973, odată cu ridicarea scaunului eparhial al Clujului la rangul de arhiepiscopie, lăcaşul de cult a devenit catedrală arhiepiscopală. Din anul 2006 edificiul serveşte drept catedrală a arhiepiscopului Vadului, Feleacului şi Clujului, care este totodată şi mitropolit al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului.

Statuia „Sfântul Gheorghe ucigând balaurul”

Statuia Sfantului Gheorghe ucigând balaurul este prima statuie ecvestră de for public realizată în bronz din perioada medievală. E amplasată în fața bisericii reformate de pe strada M. Kogălniceanu şi este copia fidelă a statuii din Praga, realizată de meșterii clujeni Martin și Gheorghe în 1373.

Biserica Reformată – Calvină

Biserica Reformată-Calvină de pe strada Mihail Kogălniceanu din Cluj-Napoca din imediata apropiere a bastionului Croitorilor este unul din cele mai valoroase edificii gotice din Transilvania, ridicat între 1486-1516, cu sprijinul regelui Matei Corvin. Biserica mai este cunoscută şi sub numele de Biserica Reformată Centrală sau Biserica Reformată de pe Uliţa Lupilor. Numele Uliţei Lupilor, una din cele mai vechi străzi ale Clujului, este menţionat în documentele medievale ca Platea Luporum.

Este cea mai mare construcție gotică cu o singură navă din Transilvania. Prezintă în interior un tavan casetat din lemn și piese de o rară frumusețe, printre care amvonul sculptat în lemn, realizat în anul 1646 de Elias Nicolai din Sibiu, în stilul Renașterii din Transilvania (stilul renașterii înflorate) și de sculptorul Benedek. Fiind renumită pentru acustica sa, adăpostește numeroase concerte de orgă etc.

Catedrala Greco-Catolică “Schimbarea la Faţă”

Catedrala Greco-Catolică Schimbarea la Faţă din Cluj-Napoca, cunoscută şi ca Biserica Minoriţilor, este un monument istoric şi de arhitectură din Cluj. Edificiul a fost ridicat între 1775-1779 în stil baroc. Din 1924 serveşte drept catedrală a Episcopiei Greco-Catolice de Cluj-Gherla. Biserica se găseşte pe actualul Bulevard al Eroilor, la nr. 10.

Cetăţuia

Cetăţuia este o fortificaţie construită in perioada Habsburgică în vârful dealului cu acelaşi nume din Cluj-Napoca, în cartierul Gruia.Cetăţuia a fost clădită între anii 1715 şi 1735 cu ziduri sub formă de stea, o redută, un turn şi era înconjurată de bastioane, conform cu planurile arhitectului militar Giovanni Murando Visconti[1], în exterior fiind înconjurată de un val de pământ. Porţile de acces dinspre vest şi sud nu mai există, au mai rămas în picioare doar cele din sud-est si nord. Deasupra porţilor şi în interiorul incintei se aflau diferite clădiri care adăposteau spaţii administrative, o garnizoană şi un depozit de armament.

Fortificaţia a fost ridicată cu scopul principal de a asigura controlul asupra oraşului, după trecerea Transilvaniei sub stăpânire austriacă, dar a fost folosită de multe ori şi ca închisoare, îndeosebi în perioada Revoluţiei de la 1848. Aici a fost întemniţat şi executat la 11 mai 1849 pastorul sas Stephan Ludwig Roth, unul dintre eroii Revoluţiei.

Din vechea cetăţuie a mai rămas puţin: o parte din ziduri, patru clădiri, iar reduta a fost transformată în Turnul Paraşutiştilor. Întregul ansamblu a fost profund afectat de alunecările de teren din zonă.

Pe colina dealului a fost construit Hotelul Belvedere în perioada anilor 1970, iar în 1995 a fost înălţată o cruce imensă din fier, în locul celei distruse de comunişti în anii 50. Crucea iniţială a fost ridicată în memoria celor întemniţaţi aici.

Sinagoga Neologă

Sinagoga Neologă este un lăcaş de cult mozaic din municipiul Cluj-Napoca, situat pe str. Horea nr. 21. Edificiul fost construit în perioada 1886-1887 în stil maur. În prezent este cunoscut şi sub denumirea de Templul Memorial al Deportaţilor Evrei.